Υπόμνημα ΔΣΛ προς κ. αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης & πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Λάρισα, 14.12.2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΣΛ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΑΡΧΗΓΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ & ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Κατωτέρω σας παραθέτουμε απολύτως επιγραμματικά και συνοπτικά τα βασικά ζητήματα που κατά τη γνώμη μας χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στον τομέα της Δικαιοσύνης και αγγίζουν το δικηγορικό κόσμο της Λάρισας και της χώρας γενικότερα:

1. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

  • Καταργεί την αρχή της προφορικότητας και της αμεσότητας στην αστική δίκη. Προβλέπει δίκες χωρίς την παρουσία διαδίκων, πληρεξουσίων δικηγόρων και χωρίς μάρτυρες, σε βάρος της ταχείας και ορθής απονομής της δικαιοσύνης.
  • Ενισχύει σκανδαλωδώς τα προνόμια Τραπεζών στους πλειστηριασμούς και αποδυναμώνει αυτά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, του δημοσίου και των εργαζομένων.

 

2. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Ζητούμε κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων και παραβόλων που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους τα τελευταία πέντε χρόνια και εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα:

  • ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες.
  • Παράβολα και επιβαρύνσεις στις αστικές, ποινικές, διοικητικές δίκες.

3. ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ.

  • Ζητούμε κατάργηση του αντισυνταγματικού  τρόπου φορολόγησης δικηγόρων – ελεύθερων επαγγελματιών με 26% από το πρώτο ευρώ, γεγονός που έχει οδηγήσει εκατοντάδες νέους συναδέλφους σε έξοδο από το επάγγελμα.
  • Ζητούμε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών –εξορθολογισμό αυτών και πραγματικές ευνοικές ρυθμίσεις για την πληρωμή των οφειλομένων παρελθόντων ετών εισφορών. Είναι πρακτικά ανέφικτο ένας δικηγόρος με λίγες παραστάσεις σε δικαστήρια (όπως η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας) να καλύψει τις ανελαστικές και εφάπαξ καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές που αγγίζουν τις 3.500 ευρώ ετησίως.

Παράδειγμα: Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ (όριο φτώχειας) καταβάλλει τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ (περίπου 10%) συν 26% φόρο εισοδήματος, δηλαδή συνολικά 36%, καλείται δηλαδή να ζήσει και να συντηρήσει γραφείο με μόλις 4.000 ευρώ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καλύψει και ασφαλιστικές εισφορές που ισούνται σχεδόν με το σύνολο του εναπομείναντος εισοδήματός του (3.500 ευρώ).

4. ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Α. Εφετείο Λάρισας: Προβλέπονται 18 οργανικές θέσεις υπαλλήλων, 2 θέσεις δακτυλογράφων και 3 επιμελητών. Τα αντίστοιχα οργανικά κενά είναι: 1 στις θέσεις των υπαλλήλων, 2 στις θέσεις των δακτυλογράφων και 2 στις θέσεις των επιμελητών. Σημειώνεται ότι η Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με βάση στατιστικά στοιχεία (εργασιών, αριθμό δικηγόρων, πληθυσμό κλπ) προτείνει τα παρακάτω:

  • -Γραμματείς 22
  • -Δακτυλογράφοι 2
  • -Επιμελητές 3

Β. Πρωτοδικείο Λάρισας: Προβλέπονται 4 θέσεις προέδρων πρωτοδικών, 19 θέσεις πρωτοδικών και 1 θέση έμμισθης παρέδρου. Τα αντίστοιχα οργανικά κενά είναι 1 θέση πρωτοδίκη και 1 θέση έμμισθης παρέδρου. Όσον αφορά τους γραμματείς προβλέπονται 45 θέσεις γραμματέων, 4 δακτυλογράφων και 4 επιμελητών. Σήμερα υπάρχουν 17 κενές θέσεις γραμματέων.

Γ. Ειρηνοδικείο Λάρισας: Ελλείψεις: 1 γραμματέας, 2 επιμελητές
Ειρηνοδικείο Ελασσόνας: Κενή η θέση του Ειρηνοδίκη Ελασσόνας.

Δ. Εισαγγελία Εφετών Λάρισας: Καταργήθηκε προσφάτως μια θέση Αντεισαγγελέως και παρίσταται ανάγκη πλήρωσής της λόγω του ότι ένας Αντεισαγγελέας υπηρετεί ως επόπτης φυλακών Λάρισας με μειωμένη απασχόληση στην Εισαγγελία.

Επίσης υπάρχει μια κενή θέση γραμματέα και 2 επιμελητών δικαστηρίων.

Ε. Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας: Μειώθηκαν κατά μία οι θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών και δεδομένου ότι ένας εισαγγελικός λειτουργός απασχολείται στις φυλακές Λάρισας ως επόπτης, το γεγονός αυτό αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την εισαγγελία.
Υπάρχουν 6 κενές θέσεις γραμματέων και 7 επιμελητών.

ΣΤ. Διοικητικό Εφετείο Λάρισας:

Οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων

1.Υπαλλήλων Γραμματείας         7          Υπηρετούν    5

Επίσης, σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 81306/Φ1226/17-10-2014 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης έχει παραταθεί για ένα (1) έτος από 30-10-2014 η απόσπαση υπαλλήλου Δ.Π.Λάρισας ΙΔΑΧ του κλάδου γραμματέων με βαθμό Ε κατηγορίας Δ.Ε. από το Δ.Π.Λάρισας όπου υπηρετεί, στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας για κάλυψη εξαιρετικών υπηρεσιακών αναγκών.

2.Δακτυλογράφων                          2          υπηρετούν    0

3.Δικαστικών Επιμελητών            2          υπηρετεί       1

Ζ. Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας: Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας προβλέπονται τρεις (3) οργανικές θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών και δεκατρείς (13) οργανικές θέσεις Πρωτοδικών – Παρέδρων. Σήμερα υπηρετούν τρεις (3) Πρόεδροι Πρωτοδικών, εννέα (9) Πρωτοδίκες και δύο (2) Πάρεδροι.

Στη γραμματεία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λάρισας προβλέπονται  έντεκα (11) οργανικές θέσεις γραμματέων, δύο (2) θέσεις δικαστικών επιμελητών και τρεις (3) θέσεις δακτυλογράφων. Σήμερα δε υπηρετούν οκτώ (8) γραμματείς, εκ των οποίων ένας σε απόσπαση στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας και ένας (1) δικαστικός επιμελητής.

 

5. ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τα επανειλημμένα γραπτά αιτήματά μας, δεν έχει καταστεί ακόμη εν έτει 2014 εφικτή η μηχανοργάνωση των δικαστηρίων της πόλης μας, με αποτέλεσμα η κατάθεση δικογράφων, η λήψη αντιγράφων και πιστοποιητικών και οι πάσης φύσεως έλεγχοι να διεξάγονται ακόμη βάσει βιβλίων (όπως εδώ και δεκαετίες, πλην όμως με υπερπολλαπλάσιο όγκο δεδομένων). Απαιτείται άμεση μηχανογράφηση των δικαστηρίων της πόλης και τη χώρας γενικότερα και διασύνδεσή τους με τους δικηγορικούς συλλόγους για προφανή εξοικονόμηση πόρων και χρόνου και κάθετη βελτίωση της εξυπηρέτησης του ενδιαφερόμενου πολίτη.

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ                       ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ