Αποφάσεις Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων κατά την έκτακτη συνεδρίασή της στην Αθήνα την 21.11.2014

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                               21/11/2014

Αποφάσεις Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων κατά την έκτακτη συνεδρίασή της  στην Αθήνα.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε εκτάκτως στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, εξέφρασε για άλλη μια φορά την ομόθυμη διαφωνία και την κατηγορηματική αντίθεση του Δικηγορικού Σώματος προς το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η Ολομέλεια επαναλαμβάνει την θέση της ότι με τις επιχειρούμενες ρυθμίσεις  του νομοσχεδίου ευνοούνται αποκλειστικά οι Τράπεζες  σε βάρος των δικαιωμάτων  των πολιτών, της κοινωνίας και του Δημοσίου. Σύσσωμη η νομική κοινότητα ομονοεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνον δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, αλλά αντίθετα επιτείνει στην επιβράδυνση της, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει έλλειμμα δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρής, τόνισε ότι το νομοσχέδιο πλήττει τη κοινωνία και τους πολίτες και επεσήμανε ότι παρά τις επανειλημμένες αναλυτικές προτάσεις του Δικηγορικού Σώματος, τις εκφρασμένες αντιρρήσεις των Δικαστικών Ολομελειών του Αρείου Πάγου, του Εφετείου και Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, των Δικαστικών Ενώσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης το κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή χωρίς να τις λάβει υπόψη.

Μετά από μακρύ και εποικοδομητικό διάλογο, τα μέλη της Ολομέλειας αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία:

  • Την διενέργεια δημοψηφίσματος σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2014, για το επίμαχο νομοσχέδιο και τη στάση του Δικηγορικού Σώματος.
  • Την συνέχιση της αποχής των Δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, από την ερχόμενη Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 έως και την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014. Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 5/12/2014 θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.