ΑΠ 357/2013: Απαράδεκτη η ποινική δίωξη για ίδια πράξη, ακόμα και με διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό

H καταδίκη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο και μη απόδοση ΦΠΑ, κατά την ίδια χρονική περίοδο, παραβιάζει τις διατάξεις του δεδικασμένου σύμφωνα με το Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Το Τριμελές Πλημ/κείο Αθηνών, καταδικάζοντας τον αναιρεσείοντα για μη απόδοση ΦΠΑ προς το Δημόσιο, κατ’ εξακολούθηση, ενώ είχε καταδικασθεί ήδη για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, κατ’ εξακολούθηση, – κατηγορία η οποία περιελάμβανε και δύο μερικότερες πράξεις, οι οποίες αφορούσαν μη απόδοση ΦΠΑ προς το Δημόσιο- παραβίασε τις περί δεδικασμένου διατάξεις του άρθρου 57 του ΚΠΔ, αφού τον καταδίκασε για την ίδια πράξη υπό διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό.

Έτσι το Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την 357/2013 απόφαση του, αναιρεί την απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κείου Αθηνών και κηρύσσει απαράδεκτη την ποινική δίωξη.

Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται:

Κατά το άρθρο 57 παρ. 1 και 3 του ΠΚ «αν κάποιος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα ή αθωωθεί ή έχει πάψει η ποινική δίωξη εναντίον του, δεν μπορεί να ασκηθεί και πάλι εις βάρος του δίωξη για την ίδια πράξη, ακόμη και αν δοθεί σ` αυτή διαφορετικός νομικός χαρακτηρισμός. Αν παρά την πιο πάνω απαγόρευση ασκηθεί ποινική δίωξη, κηρύσσεται απαράδεκτη λόγω δεδικασμένου».

Με την προσβαλλόμενη 27858/2012 απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κείου, που εκδόθηκε κατ` έφεση, ο αναιρεσείων καταδικάστηκε και πάλι για τις ίδιες πράξεις της μη απόδοσης των ίδιων ως άνω ποσών ΦΠΑ στο Δημόσιο κατά τις ίδιες χρονικές περιόδους, αλλά υπό τον νομικό χαρακτηρισμό της μη αποδόσεως ΦΠΑ προς το Δημόσιο, κατ` εξακολούθηση.
Τοιουτοτρόπως, το Τριμελές Πλημ/κείο Αθηνών, καταδικάζοντας τον αναιρεσείοντα για πράξη για την οποία προηγουμένως είχε καταδικαστεί αμετακλήτως, παραβίασε τις περί δεδικασμένου διατάξεις του άρθρου 57 του ΚΠΔ και κατέστησε αναιρετέα την απόφαση του.

Επομένως, πρέπει να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη κατά του αναιρεσείοντος.