Παρέμβαση Δ.Σ.Λ. στο Υπ.Εθ.Α. για διατήρηση Στρατοδικείου/Αεροδικείου Λάρισας

Λάρισα 2 Αυγούστου 2011
Αριθμ. Πρωτ.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προς τους
1.ΥΠΟΥΡΓΟ  ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 
κ. Πάνο Μπεγλίτη 

2. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 
κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου 

Κοινοποιούμενη προς  
1. κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
2. κ.κ. Βουλευτές Νομού Λάρισας
3. κ.κ. Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Εφετείου Λάρισας

Θέμα : Λειτουργία Στρατοδικείου-Αεροδικείου Λάρισας
Κύριοι Υπουργοί,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του  Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, με αφορμή τα σενάρια που είδαν το φώς της δημοσιότητας περί της ενδεχομένης κατάργησης του Στρατοδικείου-Αεροδικείου Λάρισας, συνήλθε εκτάκτως στις 17-7-2011 και αποφάσισε ομόφωνα  να εκδώσει ανακοίνωση με το κάτωθι περιεχόμενο : 
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας είναι απόλυτα αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης των στρατιωτικών δικαστηρίων που εδρεύουν στη  Λάρισα.
Το Στρατοδικείο-Αεροδικείο Λάρισας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Δικαστικών Υπηρεσιών της πόλης μας, λειτουργεί υποδειγματικά επί μακρά σειρά ετών, επιλαμβανόμενο των ποινικών υποθέσεων που αφορούν χιλιάδες στρατιωτικών που υπηρετούν και κατοικούν στη Λάρισα και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, οι οποίοι έτσι αποφεύγουν επίπονες αλλά και δαπανηρές μετακινήσεις.
Άλλωστε, μόνον στην πόλη της Λάρισας λειτουργούν πολυπληθέστατες στρατιωτικές μονάδες και μάλιστα ιδιαίτερα νευραλγικής σημασίας (ιδ. 1η Στρατιά, Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, 110 Πτέρυγα Μάχης), οι οποίες έχουν ενταχθεί απόλυτα στον κοινωνικό ιστό της πόλης και οι οποίες θα υποστούν καίριο λειτουργικό πλήγμα από την πιθανή κατάργηση του Στρατοδικείου-Αεροδικείου.
Πιθανή επαλήθευση του ανωτέρω σεναρίου θα συμβάλει όχι μόνον στην επαύξηση της ταλαιπωρίας και των εξόδων χιλιάδων ανθρώπων που θα υποχρεώνονται να μετακινούνται από τη Λάρισα προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση των υποθέσεών τους, όχι μόνον στον υδροκεφαλισμό και την υποβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών και ότι αυτός συνεπάγεται, αλλά θα συρρικνώσει περαιτέρω την πόλη της Λάρισας από απόψεως παρεχομένων υπηρεσιών και όλα αυτά παρά την αυτονόητη υποχρέωση της κεντρικής εξουσίας να ενισχύσει την αποκέντρωση και εν προκειμένω τις υπηρεσίες της πόλης μας, μίας εκ των μεγαλυτέρων πόλεων της χώρας μας, με θέση κομβική από γεωγραφικής απόψεως και κορυφαία εάν ιδωθεί από απόψεως οικονομικής και στρατιωτικής σημασίας. Εξάλλου, τα στρατιωτικά δικαστήρια της Λάρισας, λειτουργούν μαζί με την Στρατολογική και Οικονομική Υπηρεσία του Στρατού, στο ίδιο κτίριο, γεγονός που  συνιστά αυτονόητα εξοικονόμηση δαπανών. Επομένως, η αναβάθμιση της λειτουργίας των στρατιωτικών δικαστηρίων της Λάρισας στα πλαίσια της διεύρυνσης της τοπικής αρμοδιότητάς τους, ιδίως ενόψει των δεδομένων επερχομένων ανακατατάξεων στη λειτουργία των στρατιωτικών δικαστηρίων ανά την ελληνική επικράτεια, αποτελεί μία απολύτως ρεαλιστική πρόταση από πάσης απόψεως, δεδομένου ότι διαθέτει την αναγκαία υποδομή σε κτίριο και προσωπικό.      
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας καλεί την καθ’ ύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει τις σκέψεις της για κατάργηση του Στρατοδικείου-Αεροδικείου Λάρισας. Τυχόν αντίθετη επιλογή της θα βρεί απέναντί της όχι μόνον το δικηγορικό κόσμο αλλά φρονούμε και όλους τους φορείς και κατοίκους της πόλης.

Με τιμή
Για το Δ.Σ.
Ο  Πρόεδρος                                         Ο Γενικός  Γραμματέας

Δημήτριος Κατσαρός                               Τρύφων Τσάτσαρος