Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Δ.Σ.Λ. – Προειδοποιητική αποχή 10.05.2010 – 11.05.2010

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, αποφάσισε την προειδοποιητική αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους στα Δικαστήρια την 10-05-2010,11-05-2010 και ενέκρινε ψήφισμα με το παρακάτω περιεχόμενο:

Εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους συμπολίτες μας στους οποίους περιλαμβάνονται οι μαχόμενοι και νέοι δικηγόροι, που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στο κλάδο μας και οι οποίοι υφίστανται τα πρωτοφανή σε σκληρότητα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης κατ’ εντολήν των επιτηρητών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, στο όνομα της εξόδου από μια κρίση την οποία δημιούργησε τις τελευταίες δεκαετίες η οικονομική και πολιτική ελίτ στη χώρα μας.

Διαμαρτύρεται για την συστηματική επικοινωνιακή δημιουργία κλίματος απαξίωσης του θεσμικού και κοινωνικού ρόλου του δικηγόρου με τη γενίκευση και αναγωγή σε κανόνα της επαγγελματικής συμπεριφοράς μεμονωμένων περιπτώσεων συναδέλφων, τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων αποτελείται από απλούς βιοποριστές, νέους, μαχόμενους δικηγόρους, άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους απλά στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Διαμαρτύρεται για τη στοχοποίηση από την Κυβέρνηση του μαχόμενου δικηγόρου η οποία εκδηλώθηκε ήδη με την υπαγωγή των δικηγορικών υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ, τις ρυθμίσεις για το χρόνο κτήσης – φορολόγησης του εισοδήματος, τις αναφορές για περαιτέρω δυσμενείς αλλαγές στο υπό κατάρτιση Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, για άνοιγμα του –υποτίθεται- «κλειστού» επαγγέλματος στα πλαίσια της προσαρμογής της Ελληνικής Νομοθεσίας στην Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τις Υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά η οποία επιτεύχθηκε πλέον με νόμο που ψηφίστηκε αιφνίδια την 27-04-2010, παρά τα προσχηματικά λεγόμενα περί διαλόγου και διαβούλευσης και τις δήθεν δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Αξιώνει από την συνδικαλιστική ηγεσία μας, Ολομέλεια Προέδρων και Συντονιστική Επιτροπή:

-Να συγκληθεί εκτάκτως για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης.

-Να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογισθεί την κρίσιμη καμπή που διέρχεται ο κλάδος και ότι οι συνάδελφοι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν χαλάρωση, άλλες ολιγωρίες, άλλα λάθη και άλλες παραλείψεις.

-Να αντιμετωπίσει με κάθε πρόσφορο μέσο την επικοινωνιακή επίθεση που γίνεται σε βάρος μας ακόμα και με δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων για τις παραστάσεις στα Δικαστήρια από κάθε σύλλογο.

-Να αξιοποιήσει προς όφελος του κλάδου μας τις προτάσεις και παρατηρήσεις των Γ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων Χίου και Ιωαννίνων.

-Να συντονίσει ενωτικές, πανελλαδικές κάθε μορφής αγωνιστικές κινητοποιήσεις διαρκείας.

-Να οργανώσει στον κατάλληλο χρόνο και έγκαιρα πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα με οργανωμένη κάθοδο των συναδέλφων από όλη τη χώρα, με μισθωμένα από τους συλλόγους λεωφορεία.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ