Επίκαιρη επιστολή προέδρου Δ.Σ. Χίου προς Ολομέλεια Προέδρων Δ.Σ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ

Χίος, 6-5-2010

Α.Π. 107

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κύριε Πρόεδρε,

Την 27 Απριλίου 2010 ψηφίστηκε από τη Βουλή η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2006/123 στο σύνολό της. Πρόκειται για το Ν. 3844/2010 (ΦΕΚ 63 τ. Α’ 3-5-2010). Ο νόμος ψηφίστηκε ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ μόλις την επόμενη της συνεδρίασης της Ολομέλειας μας με τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του. Άλλωστε ο κ. Υπουργός έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η οδηγία δεν αφορά τους δικηγόρους! «Μην ανοίγετε θέματα!» μας τόνισε. Τον αντικρούσαμε κάνοντας μνεία των σχετικών εδαφίων της οδηγίας. Υιοθετήθηκαν οι απόψεις του κ. Υπουργού, ο οποίος άλλωστε …..διαβεβαίωσε ότι από κοινού θα δράσουμε!!! Επί των αιτιάσεων μας ότι επίκειται κατάργηση των ελαχίστων ο κ. Υπουργός εκνευρίστηκε και μεγαλοφώνως είπε ότι το ΔΝΤ θέλει έσοδα και προς τούτο οι ελάχιστες δεν θα καταργηθούν.

Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο έγινε χωρίς να προηγηθεί έκθεση αξιολόγησης όπως μας έδινε δικαίωμα η οδηγία 2006/123 (παραγρ. 74), όπου να αναλύονται οι λόγοι δημόσιου συμφέροντος για τους οποίους έπρεπε να εξαιρεθούν της κατάργησης οι ελάχιστες αμοιβές μας. Τη δυνατότητα αυτή την είχαμε επισημάνει και γραπτώς με εισήγησή μας και ενώπιον της συνεδρίασης με τον κ. Υπουργό. Υιοθετήθηκε η άποψη ότι οι διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού είναι επαρκείς και ότι τάχα το Υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει τις ελάχιστες αμοιβές και συνεπώς το θέμα έχει επιλυθεί.

ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, την 4-5-2010 κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το σχέδιο νόμου: «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη – μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Το συνυπογράφει και ο κ. Υπουργός της Δικαιοσύνης. Στο Παράρτημα Ι (http://www.parliament.gr/ergasies/nomosxedia/Fototypies/1436/BOIKONOMIKVN.pdf) αναφέρονται επί λέξη τα εξής:

«Η κυβέρνηση θα προτείνει νομοθεσία για την άρση των περιορισμών σε κλειστά επαγγέλματα συμπεριλαμβανομένων: του νομικού επαγγέλματος, να άρει περιττούς περιορισμούς για ελάχιστη αμοιβή, την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το που μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα».

Κατόπιν τούτων είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε και πέτυχε (παρά τις προειδοποιήσεις μας οι οποίες ήταν τεκμηριωμένες στα επίσημα κείμενα της οδηγίας), την ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ και του δικηγορικού σώματος σε μία κρίσιμη στιγμή για το μέλλον μας. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΛΕΘΡΙΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ.

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣΧ

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΤΣΟΥΡΟΣ